Strona główna
 

pręga wołowa gotowana

notatki na marginesie

Temat: Marg!! Poważana sprawa!!!
ziemniaki pure, z masłem i śnietana 30% kawalek gotowanego miesa, 150 gr pregi wołowej z tłuszczykiem... buraczki. zasmazane!!! ;P))))))))))))
Źródło: topranking.pl/1174/marg,powazana,sprawa.php



Temat: KUSKUS do czego?
Ja gotuję taką niby zupę arabską: Gotuję kawałek pręgi wołowej z kostką. Jak jest na wpół miękka, dorzucam pokrojone w słupki: marchew, seler naciowy, por, kalarepkę, białą rzodkiew, młodą cukinię ze ... i do każdej porcji dokładam kawałek gotowanego mięsa. Bardzo pożywny posiłek.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,23651065,23651065,KUSKUS_do_czego_.html


Temat: KUSKUS do czego?
Gość portalu: Lilka napisał(a): > Ja gotuję taką niby zupę arabską: > Gotuję kawałek pręgi wołowej z kostką. Jak jest na wpół miękka, dorzucam > pokrojone w słupki: marchew, seler naciowy, ... twarda, dolewam kapkę wrzątku. > > Na głęboki talerz nakładam porcję kaszki, leję zupę i do każdej porcji dokładam > > kawałek gotowanego mięsa. Bardzo pożywny posiłek. Robię podobnie, tylko bez...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,23651065,23651065,KUSKUS_do_czego_.html


Temat: klarowny rosół
powolutku i nie z byle czego. Kura gospodarska a nie kurczak,zaden indyk,korpus, tylko pręga,antrykot lub szponder wołowy.Najlepszy antrykot bo ma dużo mięsa,ale dla smaku i zdrowotności musi byc i łój i kość więc i pręga wołowa. Zalać zimna wodą i gotować a właściwie podgrzewać na granicy gotowania(pyrkotać). Z warzyw por,seler,pietruszka i marchew,dwa grzybki suszone,dwa listki kapusty włoskiej i cała cebula spalona na...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,93516208,93516208,klarowny_rosol.html


Temat: rosół
rosół Chciałabym przyrządzić porządny rosół. Czytałam kilka wątków na temat gotowanie rosołu, ale mam kilka pytań. Do rosołu mam wiejskiego kurczaka (wiem, że powinna być kura, może nastepnym razem..), pręgę wołową z miesem. Mam też skrzydło indyka - wrzucić? no i teraz: -podobno mięso powinno się najpierw "sparzyć" by pozbyć się z niego róznych świństw, wodę od sparzania wylać i dopiero gotować...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,106842773,106842773,rosol.html


Temat: sposób na klarowny rosół
... tez opalam, a potem takie czarne talarki wrzucam do rosołu. Potem je wywalam.Dodaje też jeden niewielki liść kapusty włoskiej.Rosół gotuję minimum 4 godziny i nie szumuję.Podczas gotowania rosół tylko pyrkocze.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,101072200,101072200,sposob_na_klarowny_rosol.html


Temat: sposób na klarowny rosół
Nigdy nie "szumuję" rosołu. W tych t.zw. szumowinach jest ścięte białko i po długim, b. wolnym gotowaniu [co najmniej 4 godziny] one same opadają na dno garnka, a białko zostaje w rosole. Włoszczyznę dodaję dopiero po 2 godzinach gotowania mięsa, oczywiście z opaloną cebulą i małą główką czosnku. Mięso do rosołu to: kura [w żadnym przypadku indyk], pręga wołowa lub gicz cielęca....
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,101072200,101072200,sposob_na_klarowny_rosol.html


Temat: nóżki w galarecie
Galaretkę robię tak, jak przedmówczyni, z tą tylko różnicą, że warzywa wrzucam na godzinę przed wyłączeniem galarety, a nie na samym początku jej gotowania. Jeżeli nie lubisz octu w galarecie, to ... nóżki + pręga wołowa, 2) nóżki + biodrówka wieprzowa, 3) nóżki + golonka wieprzowa, 4) można też i tak: nóżki + kawałek pręgi, średnia biodrówka i średnia golonka - i taką...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,69530739,69530739,nozki_w_galarecie.html


Temat: Jak zrobić smaczny rosół nie używając kostki?
... najbardziej lubie taki z pregi wolowej. bardzo tresciwy.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,79867131,79867131,Jak_zrobic_smaczny_rosol_nie_uzywajac_kostki_.html


Temat: duszona wołowina
Sztuka mięs, to mięso gotowane, nie duszone, i raczej gotuje się je w kawałku, a kroi po ugotowaniu:) "Sztuka mięsa " Składniki: 1200 g pręgi wołowej (z kością), 50 dkg warzyw ... Do wrzątku włożyć przygotowane mięso, dodać liść laurowy i kilka ziaren pieprzu. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 2 godz. Cebulę umyć ( nie obierać ) ułożyć nad płomieniem gazowym...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,79887277,79887277,duszona_wolowina.html


Temat: gulasz węgierski
Podaje za wegierska ksiazka kucharska: GULASZ Z KOTLA 600g pregi wolowej,60g tluszczu,2 cebule,2 zabki czosnku.2 lyzeczki mielonej papryki,sol,1 lyzeczka kminku,1 lyzeczka majeranku,500g ziemniakow,3 swieze papryki,250g pomodorow 1 jajo, maka. Wykonanie: Mieso ... w podluzne paski papryke,rozkrojone na cwiartki pomidory i pokrojone w kostke ziemniaki.Wlac dosc duzo wody i gotowac do miekkosci. Do jaja dodac tyle wody,ile wchlonie,i zagniesc twarde ciasto.Reka posypana maka formowac...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,3723611,3723611,gulasz_wegierski.html


Temat: Flaki-jak smacznie ugotowac?
Flaczki wołowe kupuję - podobnie, jak Betsypetsy - podgotowane i krojone w paczkach po ok. 1 kg. U mnie, czyli w Gdańsku, bardzo dobre można dostać w sklepach "Zatoki". Gotuję "rosołkowy" wywar na prędze wołowej, (która "puszcza" bardzo fajny kleik) i udkach z kurczaka, dodaję włoszczyznę (kupna, mrożona krojona w paski), sól, ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty, liść laurowy, 3 ząbki czosnku. Kiedy rosołek jest już gotowy, wyjmuję z niego pręgę i udka, oddzielam od kości i kroję dość drobno. Do rosołu wrzucam flaczki, dogotowuję je do miękkości, pod sam koniec gotowania wrzucam pokrojoną pręgę i kurczaka. Doprawiam mielonym pieprzem i czerwoną papryką i majrankiem. Smacznego!!! :-)
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,40209007,40209007,Flaki_jak_smacznie_ugotowac_.html


Temat: rosół z szybkowaru
rosół z szybkowaru Witam! Ponieważ od wczoraj jestem szcześliwą posiadaczką szybkowaru (bez instrukcji co do czasu gotowania potraw) a będę dzisiaj debiutować z rosołem mam prosbę o podanie mi czasu jak długo ów rosołek mam gotować- mięsko to pręga wołowa kilogramowy kawałek. z góry dziękuję za rady! Kaśka
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,55587015,55587015,rosol_z_szybkowaru.html


Temat: co sie robi z pręgi wołowej ?
Ja na ogół duszę pręgę wołową w pokrojoną w dużą kostkę w szczelnym garnku - szybkowar pewnie też byłby dobry - z dużą ilością cebuli i pod koniec dodaję kawałek czerstwego ... całość z kaszą jęczmienną. Jest trochę roboty z tym ale efekt super. Warunek: mięso musi długo się dusisć/gotować bo ma duzo błonek, żyłek itp. Ale naprawdę jest pyszne.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,19323803,19323803,co_sie_robi_z_pregi_wolowej_.html


Temat: Gulasz po góralsku
esta69 napisała: > Ooooo, już mogę pisać. Dziękuję za akcessss. Zrobię gulasz po świętach. > Zastanawiam się, czy można zrobić z pręgi wołowej? Intrygująca ta kapusta > kiszona. witaj co do pręgi trudno mi powiedziec - wieprzowina ma na pewno krótszy czas gotowania
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,44009,54315177,54315177,Gulasz_po_goralsku.html


Temat: Kostki rosołowe
... parze z gotujących się warzyw gotowałam mięso. W sumie nie wiem, czy jest jakaś różnica, może trzeba było gotować wszystko naraz. W każdym razie wyszła mi brązowa paciaja, dość gęsta, zamroziłam...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,26236,28679372,28679372,Kostki_rosolowe.html


Temat: proste przepisy kuchenne:)
ja zrobiłam mieszany:część wołowej pręgi,część indyka i ćwiartka kury rosołowej. Sekretem jest gotowanie na małym ogniu(tak żeby tylko mrugał)-pamiętam z dziećiństwa,że tak robiła moja matka i jej sąsiadki A reszta składników ... mnie odwiedziła, pytała mnie czy jestem kucharką do wynajęcia. Bo ona gotowanie traktuje jak karę, ale w przyrodzie musi być równowaga, więc jej mąż w kuchni czuje się jak ryba w...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,29055,28971465,28971465,proste_przepisy_kuchenne_.html


Temat: I Faza - mój jadłospis - czy jest ok ?
... z tego co wiem: Można Nie można Wołowina - chude kawałki, np. polędwica wołowa, pręga Wieprzowina - szynka gotowana, polędwica Cielęcina - antrykot, udziec, sznycel Drób - pierś z kurczaka i...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,20960,59021835,59021835,I_Faza_moj_jadlospis_czy_jest_ok_.html


Temat: Wywary - czyli baza naszego gotowania
Wywary - czyli baza naszego gotowania Ponieważ nie możemy używać innych tłuszczów niż olej lniany, ktory natomiast mozna jeść tylko na zimno ( aby nie stracił swoich właściwości), autorka podaje przepisy ... Buliown wołowy: Przepis jak wyżej, tylko zamiast kurczaka dajemy 1,4kg pręgi wołowej.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,56651,80357063,80357063,Wywary_czyli_baza_naszego_gotowania.html


Temat: Polska quchnia
świńskim ma być gotowana. CO nieprawdą oczywistą jest. A weżcie kochani: włoszczyznę i pręgę wołową, grzybów suszonych garść, ziele angielskie i liści wawrzynu kilka. Ugotujcie smak. Kapusty kiszonej 1 kg drobno posiekać, do wody wrzucić. Do tego drobno pokrojonej szynki i baleronu, ( dobrze wędzonego) obficie - po 20dkg każdego.Również wawrzynu liści i ziela angielskiego. Gotować do miękkości kapusty. Osobno ugotować ziemniaki...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,13,226429,226429,Polska_quchnia.html


Temat: Lechia Zielona Góra - Polar Wrocław 1:0
Bardzo proszę. Składniki: 1 kg flaków wołowych, 1/2 kg pręgi wołowej , ok. 3/4 kg antrykotu lub ogon wołowy, 1 porcja włoszczyzny (30 dkg): marchewka, pietruszka, seler, 1 łyżka smalcu, 2 ... zagotować i odcedzić. Po raz trzeci zalać wrzątkiem, posolić i gotować 4 godziny. Włoszczyzną oczyścić i umyć. Ugotować wywar z wołowiny i włoszczyzny. Gdy flaki będą miękkie, ostudzić je w wodzie,...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,269,22577704,22577704,Lechia_Zielona_Gora_Polar_Wroclaw_1_0.html


Temat: jaką zupę lubicie najbardziej?
... Podczas gotowania koniecznie musi "pykać" Uwielbiam patrzeć na rozanielone miny zjadaczy, których częstuję. Sam się najadam przy próbowaniu podczas gotowania.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,176,66634053,66634053,jaka_zupe_lubicie_najbardziej_.html


Temat: co gotować pieskowi ?
Moje prosiątko nie chce jeść gotowanego - wyjątek stanowi kleista pręga wołowa i żołądki indycze, a tak to rąbie surowe, posiekane na drobne kawałki (najchętniej wołowinka, może też być ew. cielęcina)....
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,128,4307863,4307863,co_gotowac_pieskowi_.html


Temat: puszki czy jedzenie domowe
... z warzywami, ryżem itp. a następnie porcjowała i zamrażała. Ona miała z czaszki na długi czas gotowanie dla psów, a psy nie musiały jadać żarcia z puszki.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,128,969421,969421,puszki_czy_jedzenie_domowe.html


Temat: Pyszny rosół-jak?Proszę o przepis
Powiem Ci jak ja robię: A więc na duuuuży garnek daję np. pól kury rosołowej, szyję indyczą i trochę łaty lub pręgi. Wołowe gotuję ok 40 min, tak zeby widelec wszedł, ... jak idą bąbelki od gotowania, a nie gotowalo się "pełną parą". Mi też wychodzil mętny rosół, ale tata mi sprzedał "sposób na rosół" - chodzi o to że powinien się gotować...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,567,21164008,21164008,Pyszny_rosol_jak_Prosze_o_przepis.html


Temat: rosół
joana.mz napisała: > Chciałabym przyrządzić porządny rosół. Czytałam kilka wątków na temat > gotowanie rosołu, ale mam kilka pytań. Do rosołu mam wiejskiego > kurczaka (wiem, że powinna być kura, może nastepnym razem..), pręgę > wołową z miesem. Mam też skrzydło indyka - wrzucić? jak najbardziej, podniesie smak zupy. no i teraz: > -podobno mięso powinno się najpierw "sparzyć" by pozbyć się z niego > róznych świństw, wodę od sparzania wylać i dopiero gotować parzy się mięso, które będzie podawane jako drugie danie, ale tylko po to, aby ściąć białko, zamknąć włókna i ... oddać swój smak zupie, a więc parzenie mięsa na którym będzie gotowana zupa, jest kompletnie bez sensu. > -czy wszystkie mięsa wrzucić od razu czy najpierw te które dłużej sie > ... było > miekkie. Warzywa wrzucić dość szybko, żeby mogły spokojnie pogotować się wraz z mięsem. Ja daję jak tylko woda się zaczyna gotować. Rosół to wywar z mięsa i warzyw, więc wszystko musi się gotować długo i spokojnie, żeby miało czas się wygotować. Kilka godzin na bardzo małym ogniu. Najlepszy na kurze połączonej z wołowiną. Z braku kury, u mnie jest to...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,106842773,106842773,rosol.html


Temat: Sposoby na wykorzystanie mięsa z zupy
Zależy od tego jakie to mięso i jak gotowane. Ja nie mam problemów z pręgą wołową gotowaną (z kością oczywiście) z dużą ilością warzyw w małej ilości wody. I mięso dobre,...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,76450209,76450209,Sposoby_na_wykorzystanie_miesa_z_zupy.html


Temat: Do moni 77
... na malym ogniu poniewaz szybko gotowany spowoduje ze mieso bedzie mialo kwaskowy posmak i to samo z rosolem. Warzywa jak beda juz rozgotowane to wyciagnij i marchewke odloz np. do pokrojenia...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,19581878,19581878,Do_moni_77.html


Temat: Poniedzialek 25.05.2009Moj pierwszy raz z SB
szynka gotowana, polędwica Cielęcina - antrykot, udziec, sznycel Drób - pierś z kurczaka i indyka, szynka z indyka (2 plasterki dziennie) Owoce morza - wszystkie ryby i skorupiaki Ser - sery...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,20960,95656765,95656765,Poniedzialek_25_05_2009Moj_pierwszy_raz_z_SB.html


Temat: PRZEPISY NA JEDZENIE DLA KOTOW?
praktyka: ja karmię swojego kocurka oprócz świeżego (o tym poniżej) także suchą karmą Royal Canin. Świeże w praktyce: np.: pręga wołowa (bądź rybka wyparzona w mikrofali, lub kurczak, lub watróbka -...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,10264,20101995,20101995,PRZEPISY_NA_JEDZENIE_DLA_KOTOW_.html


Temat: Jak radzicie sobie z niedzielnymi obiadami???
pręga z cebulą i warzywami. W związku z tym w sobotę wystarczyło tylko ugotować makaron do rosołu (10 minut wliczając czas oczekiwania na zagotowanie wody), obrać i ugotować ziemniaki (obieranie 5 ... - 20 minut roboty, z czego część w czasie gotowania się zupy, tak więc całość to góra 30 minut. Jest masa szybkich i niepracochłonnych dań, naprawdę nie ma potrzeby spędzać wielu...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,210,106558161,106558161,Jak_radzicie_sobie_z_niedzielnymi_obiadami_.html


Temat: Julia Child i nowy film
Konsystencja potraw jest różna.(gulasz,którego kawałki mięsa spadają z wbitego widelca - jest rozgotowany lub co najmniej rozrzutnie długo gotowany, jak na kucharza, który pisze he,he:"Staram się gotować bez wysiłku i zbędnych...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,101304857,101304857,Julia_Child_i_nowy_film.html


Temat: Jak zrobić smaczny rosół nie używając kostki?
... daję pół kury domowej, takiej kokoszki. Można dać całą ale będzie dominować smakowo. Do niej 2-3 antrykoty i kawałek pręgi wołowej. Całość zalewam zimną wodą(gorąca woda hamuje powolny wypływ soków z...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,79867131,79867131,Jak_zrobic_smaczny_rosol_nie_uzywajac_kostki_.html


Temat: jak "zażółcić" rosół?
można je zalać wrzątkiem i podać(tak jak w instrukcji). Pod koniec dodaję zasmażkę z przyrumienionej na smalcu mąki(rumienię na brązowo). Flaki są tak smaczne,aż palce lizać.Dodatkowo, na początku gotowania zwykłymi nożyczkami ... wody jest głupotą), Szum nie jest zanieczyszczeniem-to czyste białko, które uległo jako pierwsze wypłukaniu z mięsa. Po kilku godzinach pyrkotania ten szum zniknie. -żadna godzinka gotowania-dobry rosół(bulion)powstaje po minimum 7 godzinach ... Do niej 2-3 antrykoty i kawałek pręgi wołowej. Całość zalewam zimną wodą(gorąca woda hamuje powolny wypływ soków z mięsa),dodaję warzywa(wyjmuję je w połowie procesu. Można zrobić to odwrotnie-warzywa dodać w połowie...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,75818211,75818211,jak_zazolcic_rosol_.html


Temat: Gość Forum - Maciej Kuroń o gotowaniu
... dlatego, że np. mięso wołowe gotowane w słonym wywarze twardnieje. Po drugie, kiedy zupę gotujemy dłuższy czas, jej objętość zmniejsza się i może zrobić się za słona. Po trzecie, kiedy dodajemy...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,667,24261966,24261966,Gosc_Forum_Maciej_Kuron_o_gotowaniu.html







  • notatki na marginesie
  • przepisy szybkie gotowanie Thermomix
  • przyjazdy autobusow Szczecin
  • program Polski - win zip
  • przemiany żelazo cementyt
  • Republika.pl Portal Spoecznoci Internetowych
     Pokrewne


     




    Przykro nam, strona o podanym adresie nie istnieje.

    Sprawd, czy wpisae poprawny adres strony, lub skorzystaj z katalogu lub wyszukiwarki.



    Copyright 1996 - 2006 Grupa Onet.pl SA - zobacz wszystkie serwisy »

     . : : .
    Copyright (c) 2008 Po powrocie… I o tym jak ciężko jest pomagać tym najsłabszym ... | Designed by Elegant WPT